Foto

 

 
 

Klik hier, om uw bestanden op te sturen

 

 

 

Handelsdrukwerken.nl heeft ervoor gekozen om alleen de volgende bestandsformaten te accepteren:

 

- PDF / CertifiedPDF -> (voorkeur!)

- JPEG (geen compressie), CMYK

- TIFF (één laag, geen compressie), CMYK, resolutie 300 DPI

- PSD (één laag, geen compressie), CMYK, resolutie 300 DPI

- EPS (teksten naar lettercontouren of lettertypen meeleveren)

 

Deze PDF's dienen wel te zijn weggeschreven met drukwerkinstellingen en het originele bestand zal ook moeten voldoen aan de eisen die aan drukwerkbestanden worden gesteld. Het voordeel van aanleveren als PDF is dat lettertypen en beeldmateriaal in het bestand zijn geïntegreerd en niet hoeven worden meegeleverd. Het nadeel is dat in een PDF geen wijzigingen meer kunnen worden aangebracht.

 

Heeft u niet de software om een PDF te maken kunt u deze gratis downloaden. Dit programma PDF Creator is freeware. Installeren en i.pv. de printer kiezen, kiest u PDF creator. Om PDF te bekijken kunt u Acrobat Reader downloaden op de site van Adobe. U kunt ook hier PDF maken downloaden. Hierin wordt uitgelegd hoe u een PDF kan maken met PDF Creator.

Een PDF (www.win2pdf.com) gemaakt in een Office-programma is een ander verhaal. Office gebruikt als kleurruimte RGB, de kleurruimte van beeldschermen. Drukkerijen werken met een CMYK-kleurruimte. Over het algemeen moeten deze PDFbestanden dus worden bewerkt, als dat mogelijk is. Ook als u gebruik maakt van andere pakketten kunt u de bestanden meestal digitaal bruikbaar aanleveren. Bij voorkeur dan in een .eps of PDF.

 

Wij ontvangen graag een uitdraai van het door u opgemaakte document. Bij voorkeur met kleurscheidingen. Mocht u toch nog vragen hebben over het aanleveren van uw documenten, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen, e-mail info@handelsdrukwerken.nl

 

AANVULLENDE INFORMATIE

 

Geschikte programma's 

Nu meer mensen gewend raken aan het gebruik van computers gebeurt het steeds vaker dat klanten besluiten om hun print- en drukwerk zelf op te maken. Een aantal programma's voor thuis en kantoor, zoals bijvoorbeeld Word, PowerPoint of Excel zijn echter niet geschikt voor opmaak van drukwerken.

Bij opgemaakte bestanden m.b.v. grafische programma's moeten alle gebruikte lettertypen en al het beeldmateriaal apart meegeleverd worden. Photoshop-bestanden moeten worden samengevoegd naar één laag en bewaard worden als TIF. Illustrator-bestanden moeten worden aangeleverd als EPS, bij voorkeur de lettertypen omgezet naar lettercontouren. 

 

Resolutie 

Voor bestanden die geprint moeten worden gelden andere eisen dan voor bestanden die op een website gebruikt moeten worden. Het belangrijkste verschil is de benodigde resolutie van het gebruikte beeldmateriaal. Voor printwerk dient u uit te gaan van een resolutie van 240 dpi. Voor drukwerk is dat 300 dpi.

 

RGB-CMYK 

Een ander belangrijk verschil betreft de gebruikte kleursystemen. Beeldschermen werken met drie kleuren licht, rood, groen en blauw ( RGB), waarmee mengkleuren worden gevormd. Full colour printwerk wordt echter gemaakt met behulp van 4 inktkleuren, te weten cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). Een veel gemaakte fout is dat vergeten wordt het beeldmateriaal om te zetten naar CMYK waardoor foute resultaten ontstaan tijdens het drukken. Bij zwart-wit drukwerk moet het beeldmateriaal van RGB omgezet worden naar grijswaarden. 

 

JPG 

Een veel gebruikt bestandsformaat voor foto's is JPG. JPG bestanden zijn gecomprimeerd waardoor ze kleiner zijn. Die compressie gaat wel ten koste van de kwaliteit. Zeker als een bestand enkele keren opnieuw wordt bewaard neemt de kwaliteit snel af. Voor drukwerk is TIF het beste bestandsformaat. Hierbij wordt geen compressie toegepast. 

 

Afloop / Teksten

Er wordt in de regel geprint op vellen papier die groter zijn dan het af te leveren drukwerk. Dit houdt in dat het printwerk na het drukken moet worden "schoongesneden" tot het uiteindelijke formaat. Als een document kleurvakken of beeldmateriaal bevat die precies tot aan de rand lopen, bestaat het risico dat er na het snijden een wit randje te zien blijft. Daarom moeten die vlakken of foto's over de rand van het document geplaatst worden, tot 3 mm daarbuiten. Dit gebied buiten het document wordt de afloop genoemd.
Verder dienen de teksten minimaal 4 mm van de rand af te staan, zodat bij het afwerken de teksten niet worden "aangesneden".

 

Aanleveren  

Bestanden kunnen alleen worden aangeleverd via FTP-server. Klik hier of via  www.send2deliver.nl (tot 100 MB gratis). Aanleveren op CD, DVD of memorystick is ook mogelijk. Ons postadres is: postbus 624, 5140 AP WAALWIJK. Helaas kunnen wij aangeleverde media niet retourneren.

 

 | Meer

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.